Så börjar du samla på konst (uppdaterad 2025)

Det är enkelt att bli en konstsamlare. Även om begreppet kan verka pretentiöst, är det inget att lägga vikt vid. Att samla på konst är en av de mest givande och roliga aktiviteterna du kan ägna dig åt.

En del av min egen konstsamling. Från vänster: Helene Schjerfbeck (självporträtt), Martin D. Stenberg (självporträtt), Åke Holm (skulptur, Jeremia tänkaren)
En del av min egen konstsamling. Från vänster: Helene Schjerfbeck (självporträtt, litografi), Martin D. Stenberg (självporträtt, olja på canvas), Åke Holm (Jeremia tänkaren, skulptur)

Att samla konst är inte något som bara är förbehållet en liten, insatt elit. I själva verket har de flesta redan konst i sina hem. Kanske har du ärvt en nostalgisk tavla från barndomshemmet, eller så hänger det affischer från Moderna Museet på dina väggar. Många människor ser sig inte som konstsamlare, men sanningen är att vi ofta omedvetet har börjat bygga en egen konstsamling.

Att börja kalla sig konstsamlare är ett sätt att visa för sig själv att man vill ta ett steg djupare in i konstens värld. Det är ett naturligt sätt att utveckla sitt intresse och engagemang.

I den här guiden har jag försökt svara på vanliga frågor som är värdefulla för dig som vill börja samla på konst.


Vilken konst ska du köpa?

Det enkla svaret på frågan är: det du gillar. Oavsett om det är en bombastisk oljemålning, en massproducerad litografi eller ett märkligt textilkonstverk.

Magkänslan har alltid rätt

Du har hört det förut: ”lyssna på magkänslan”. Och när det gäller konst finns det inget bättre råd. Att köpa konst enbart för att den är trendig, eller för att den anses vara vacker eller intressant av andra, är inte rätt väg att gå. Konst ska tala till dig på ett personligt plan – det är det som gör den värdefull.

Förslag på sätt att samla konst på

Jag har skrivit några olika texter om olika sätt som du kan samla konst på:


Varför ska du samla på konst?

För att du lär dig massor om samhället och dina medmänniskor

När du börjar samla på konst öppnas nya dörrar i alla riktningar. Om du tar dig tid att läsa om de konstnärer och verk du köper, kommer du snabbt att upptäcka hur mycket nya idéer och kunskap som strömmar in. Ditt perspektiv vidgas, och plötsligt ser du konsten och världen omkring dig med nya ögon.

För att du får ett mer intressant hem

Många strävar efter ett vackert hem, men jag menar att fler borde sikta på att skapa ett intressant hem. Att omge sig med konstverk som verkligen engagerar och intresserar en skapar en djupare känsla av meningsfullhet. Det är svårt att uppnå samma nivå av personligt uttryck och inre tillfredsställelse om man bara fyller sitt hem med massproducerade posters från Ikea.

För att det är kul

Detta är kanske den anledning som driver mig alla mest – för det är jättekul att samla! Det är kul att leta, att jaga, att buda och att vinna.


Var köper man konst?

Det finns många olika sätt att köpa konst, och varje du väljer själv det sätt som passar dig bäst. Nedan har jag samlat några platser där du kan börja din konstsamlarresa:

Köp konst på online-auktion

Mitt bästa tips för att börja köpa konst är att besöka sajten Auctionet. Den samlar över 70 auktionshus på ett och samma ställe, vilket innebär att utbudet alltid är stort och varierat. Just idag, när jag skriver detta, har de över 35 000 objekt till salu. Utbudet på Auctionet är nästan överväldigande, och när du väl börjar upptäcka vad som intresserar dig kommer du snabbt att finna mängder av konstverk som frestar både ditt hjärta och din plånbok.

Det finns också en mängd utmärkta fristående auktionshus i Sverige som är väl värda att utforska. Några av de mest etablerade är Bukowskis, Metropol och Sikö Auktioner, för att nämna några.

Bra att tänka på när du köper konst på auktion:

När du handlar på auktion tillkommer det nästan alltid olika avgifter på ditt vinnarbud. När du bjuder på ett objekt på ex. Auctionet står det tydligt vilket totalpriset blir innan du lägger ditt bud.

  • Dels betalar du en köparprovision (den brukar ligga på cirka 25 % av det bud du vinner med).
  • Många auktionshus tar även ut en ”slagavgift” på cirka 100 kr.
  • Om objektet kostar mer än 2 865 kr, läggs det ibland även på en följerättsavgift på 5 %.


Tänk också på att du ska få hem den vara som du köper. När du köper ett objekt på online-auktion har du två val när det kommer till att få hem ditt objekt:

  • Antingen åker du till auktionshuset och hämtar det själv.
  • Eller så använder du den frakttjänst som auktionshuset erbjuder. Innan du bjuder på ett objekt kan det vara bra att se hur mycket frakten kommer kosta.

Köp konst på ditt lokala konstgalleri

I nästan varje svensk stad finns det minst ett konstgalleri som säljer samtidskonst. Gör en sökning på ”galleri” på Google Maps i ditt närområde, så kommer du säkert att hitta flera gallerier som du inte visste fanns.

Det är värt att notera att det finns olika typer av gallerier, precis som det finns olika typer av klädbutiker. Vissa gallerier drivs av konstnärer som främst säljer sina egna verk, medan andra är mer kommersiellt inriktade, med generösa öppettider och centrala lägen. 

En fördel med att köpa konst på ett galleri är att du får möjlighet att se verken i verkligheten innan du gör ditt köp. Dessutom är galleristen som säljer verket ofta mycket kunnig och kan berätta om om både konstnären och verket.

Köp konst på Tradera

Eftersom vem som helst kan sälja sin konst på plattformar som Tradera kan det krävas en hel del arbete för att hitta verkliga guldklimpar bland alla tråkiga och mindre tilltalande objekt. Men om du vet vad du letar efter kan Tradera vara en utmärkt plats att utforska. Deras bevakningstjänst är väldigt bra och skickar konsekvent mejl så fort något som matchar dina nyckelord läggs upp till försäljning.

Bra att tänka på när du köper konst från en privatperson:

  • Var extra uppmärksam på vilket skick konsten är i. När du köper konst genom ett auktionshus specificeras oftast eventuella skador, men när du köper från en privatperson kan sådana detaljer vara otydliga eller helt frånvarande.

Köp konst direkt av en konstnär

Om du har förmånen att känna en konstnär vars verk du gillar, är det allra bästa att köpa konsten direkt från källan. Du får då en personlig kontakt med konstverket och en djupare förståelse för konstnärens vision och process. Dessutom kan det kännas extra meningsfullt att stödja konstnären direkt och bidra till deras kreativa arbete.


Vad ska du tänka på
när du köper konst?

När du har slagit fast vad du vill köpa är det bara att slå till. Men tänk på detta först:

  • Kolla vad som har sålts tidigare. På Auctionet kan du enkelt sålla fram tidigare sålda objekt av en viss konstnär.
  • Beroende på om det är en litografi, en oljemålning eller ett digitaltryck kommer priset att skifta mycket. Ju mer unikt objektet är, desto mer sannolikt är det att priset är högt. Om fler än en person vill ha det, vill säga.
  • Kolla så att skicket på varan är okej. Om det är synliga skador är det kanske inte rimligt att betala lika mycket som för ett oskadat objekt.
  • Sätt ett maxpris! Priset på ett konstverk är helt subjektivt – det är värt precis så mycket som någon tycker att det är värt. Det är därför viktigt att du sätter ett maxpris som du är bekväm med.

Så, det var några av mina tips. Lycka till!